Εσείς γνωρίζατε τι είναι "ο καφές σε αναμονή" ; Μια συνήθεια που εξαπλώνετε σε όλες τις πόλεις, τώρα και στη Θεσσαλονίκη


Τώρα και στην Θεσσαλονίκη: Καταστήματα με «καφέ σε αναμονή» 
Η ενημερωμένη λίστα καταστημάτων και η ιστορία της ιδέας αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.

Ο «καφές που περιμένει» (ή και άλλα προϊόντα) είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

Η παράδοση με τους καφέδες σε αναμονή ξεκίνησε στη Νάπολη της Ιταλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σύντομα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Τι ακριβώς όμως είναι ο καφές σε αναμονή; Δείτε εδώ
(Λέει ο Δημήτρης Πανέλης που έγραψε και σκηνοθέτησε το παραπάνω βίντεο: «Πριν από λίγους μήνες βρέθηκε μπροστά μου ένα άρθρο για τον καφέ σε αναμονή. Με την οικονομική και κοινωνική κρίση να βαθαίνει όλο και πιο πολύ, η ανάγκη για την υλοποίηση της ιδέας μεγάλωνε. Ένα βράδυ μετά από πολλές ώρες μαθημάτων στη σχολή, πρότεινα στους συμφοιτητές μου ένα τρόπο να κάνουμε γνωστό τον καφέ της αναμονής σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας. Με αγάπη λοιπόν και χωρίς ούτε ένα ευρώ φτιάξαμε αυτό το βίντεο. Το πρώτο βήμα έγινε. Το επόμενο είναι στο χέρι σας. Η ιδέα θα παραμείνει στη φαντασία μας και μόνο αν δεν δράσουμε από αύριο κιόλας. Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες και εκατομμύρια άνεργοι όπου ακόμα και μια φραντζόλα ψωμί την ημέρα μπορεί να τους ελαφρύνει το βάρος. Επειδή ίσως δεν συμβαίνει στο δικό σου σπίτι, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει στο σπίτι του γείτονά σου. Μια αφορμή ακόμα να έρθουμε πιο κοντά σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, βοηθώντας ο ένας τον άλλον καθημερινά με τον πιο απλό τρόπο.»)
Στο Facebook Page Καφές Σε αναμονή (Θεσσαλονίκη) υπάρχει η ενημερωμένη λίστα με τα καταστήματα που εφαρμόζουν τον Καφέ Σε Αναμονή στην Θεσσαλονίκη - μέχρι στιγμής:

Δυτικά 
Θεσσαλονίκη, Εύοσμος Καραολή και Δημητρίου 132 " Δώρα Γης''
Θεσσαλονίκη, Κορδελιό, Παύλου Μελλά 30 "Alluere"
Θεσσαλονίκη, Εύοσμος, Αγ.Δημητρίου 25 ¨Αστεράκια παιδότοπος

Κέντρο 
Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνου Μελενίκου 32 Battlenet 3D
Θεσσαλονίκη, Αντιγονιδών με γωνία Κρυστάλη. SEVEN 2 SEVEN
Θεσσαλονίκη, Δεσπεραί 23, "Ηλιοτρόπιο"
Θεσσαλονίκη, Δημητρίου Γούναρη 51 "Μανιφέστο"
Θεσσαλονίκη, Προξένου Κορομηλά 47, "Νερό που καίει"
Θεσσαλονίκη, Μητρ. Γενναδίου 16 & Ιουστινιανού 22 Basta,
Θεσσαλονίκη, Κάτω Τούμπα, Διστόμου 21, "Χαΐνης"

Ανατολικά 
Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Koμνηνών 86, "MarSo Fun Coffee"
Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Χιλής 45, Κοιν.Σ.Επ "Δημιουργίες"
Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά Ελευθερίου Βενιζέλου 26, Κηφισιά Raphael

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΙΔΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΆΤΩΝ απ' το Καφές Σε αναμονή (Θεσσαλονίκη) 
Πρώτα Δείτε το παραπάνω video
Aναρτήστε μια πινακίδα (ή δύο) με κιμωλία κατά προτίμηση, σε εμφανές σημείο-έξω ώστε ενημερώνονται άπαντες και ειδικά αυτοί που το έχουν ανάγκη.
Καρτελάκια-διαφημιστικά στα τραπεζάκια είναι καλό να υπάρχουν. Όσα προϊόντα πιστεύετε εσείς είναι καλό να προσφερθούν,να τα προτείνετε στον κόσμο.
Δεν είμαστε ΜΚΟ, τα γραφεία μας είναι ο δρόμος με τον κόσμο, συνεπώς, δεν υπάρχει αίτηση-εγγραφή-συνδρομή. ΑυτοΟργάνωση κσι μόνο.
Θα χαρούμε να μας στείλετε 4-5 φωτό απο το κατάστημα σας με τα στοιχεία σας, ώστε να σας καταχωρίσουμε διπλά. Μία στον κατάλογο Θεσσαλονίκης και μία ανεξάρτητη σαν ανάρτηση
Είτε είναι μια ιδέα που στην πλήρη ανάπτυξη της και εφαρμογή της θα μπορεί να «κερνάει» καφέ και φαγητό άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες είτε είναι μια ουτοπία που έχει πιστέψει μια ομάδα ονειροπόλων είναι σίγουρα ένα σχέδιο που πρέπει να τρέξει! Να το στηρίξουμε και να το δούμε να αγκαλιάζει τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Πόσο συχνά σου δίνεται η ευκαιρία να δώσεις μια ευκαιρία; Πόσο συχνά έχεις τη διάθεση να αλλάξεις μια διάθεση; Ο καφές σε αναμονή δεν είναι απλά ένας καφές είναι ένα μεταδοτικό παιχνίδι με μαγικά αποτελέσματα.
Το ακατόρθωτο γίνεται εφικτό, μια καλή αρχή που μαζί με άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες έρχονται να πείσουν πως ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μονόδρομος και πως η ανθρωπιά αν και δε βρίσκεται στην πιο δυνατή της έκφανση είναι εκεί. Συχνάζει σε μικρά καφέ, σε όμορφα μπαρ, συνοδεύεται από ωραίες μουσικές, από ήχους ποτηριών που τσουγκρίζονται και κουβέντες που δεν ειπώθηκαν ακόμα. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να λειτουργήσει ο «καφές που περιμένει» σε επίπεδο γειτονιάς. Να ανοίξουν οι πόρτες διαμερισμάτων που μοιάζουν στοιχειωμένα, χωρίς να είναι. Να βγουν οι άνθρωποι από τα διαμερίσματά τους, άνεργοι και στα όρια, κι ας μην έχουν «ούτε για καφέ».
Πηγή
Εσείς γνωρίζατε τι είναι "ο καφές σε αναμονή" ; Μια συνήθεια που εξαπλώνετε σε όλες τις πόλεις, τώρα και στη Θεσσαλονίκη Reviewed by Unknown on 4:53 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by The World © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.